Julklappsleken

Julklappsleken kan också kallas julklappsspelet eller tärningsleken –  kärt barn har många namn. Det sistnämnda är namnet på originalvarianten  – som också är den enklaste, mest välkända och populära. 

Många  använder julklappslekar för att slippa köpa en massa julklappar som  dessutom ska vara personanpassade. Men man kan likväl leka leken även om  man delar ut julklappar ”som vanligt”, som en rolig aktivitet med  familj, släkt och vänner under julfirandet.

En julklappslek är inte bara en stämningshöjare, det kan också rädda  plånboken och hålla kostnaderna nere. Tänk dock på att köpa klappar som  passar alla olika åldrar som spelar. Eller så väljer man att dela upp  sig i olika spelgrupper där de som är med i varje grupp är ungefär i  liknande ålder. 

Detta behöver ni:
   1-2 tärningar beroende på hur många som spelar (är ni riktigt många är det skönt med två)
 Tidtagare (till exempel äggklocka, mobiltelefon)
 1-3 (valfritt) julklappar per person 

Regler för julklappsleken:

1.  Först måste alla komma överens om hur många paket varje deltagare ska  ta med sig samt hur mycket de får kosta, exempelvis 50 eller 100 kronor  styck. Tänk på att presenterna ska kunna passa alla spelare.

2. Sätt er kring ett bord eller i en ring på golvet. Lägg alla paket i mitten på bordet eller golvet.

3.  Nu ska ni kasta tärning, låt yngst börja och gå sedan medsols. Slår man  en 1:a eller 6:a på tärningen får man välja ett paket från högen. Får  man någon av övriga siffror går turen direkt vidare till personen efter.  Håll på tills alla paket tar slut.

4. Nu sätter ni tidtagaren på  10-15 minuter, beroende på hur många ni är som spelar. Spelet fortsätter  precis som tidigare fast denna gång får man ta ett paket från någon  annan i stället, om man får en 1:a eller 6:a. Ta det paket du är med  intresserad av!

5. Se till så att ingen av deltagarna ser tidtagaruret. När det sedan  ringer är spelet slut och någon kommer att ha mer paket än de andra. Har  man riktig otur har man inga paket alls. Nu öppnas paketen – något som  kan bli riktigt roligt!


Fler varianter på klassiska julklappsleken:

1. Alla får paket
Vill  man att alla ska få minst ett eller lika många paket kan man när spelet  är avslutat låta de som har väldigt många paket ge bort ett paket till  någon som har lite eller inga. Låt det gå varvet runt tills alla har  minst ett paket eller lika många. Eller så bestämmer man att man inte  får ta paket från någon som bara har en julklapp.

2. Ge bort paket
Man kan ändra reglerna så att en  1:a betyder att man ska ge bort ett paket till någon i stället och låta  en 6:a fortfarande betyda att man får ta ett paket från någon. 


(tack till Expressens Leva och Bo, som beskrev detta så tydligt och bra)